Analysis

ribut dan cinnamomum iners

Gua sampai office pagi ni dalam pukul 6.55 a.m. Makcik indon office cleaner gua tu macam biasa, sebelum pukul 7 a.m. mesti tengah sapu sampah dekat private parking kuda besi gua. Gua suspect makcik indon ni akan rasa bersalah yang amat sangat kalau gua sampai tapi parking kuda besi gua tu bersepah dengan daun/sampah.
On the way dari parking nak naik ke office…gua terperanjat!! Ada sebatang pokok kayu manis (Cinnamomum iners) telah rebah ke bumi. Dalam keadaan berhati-hati gua menghampiri pokok kayu manis tu. Siasatan mata kasar gua mendapati tiada unsur-unsur sabotaj/khianat yang menyebabkan pokok tu tumbang. Bahagian pangkal pokok didapati telah patah. Semalam memang hujan lebat area office gua ni.

Analisis gua : Memang tak syak lagi, ribut yang kuat menyebabkan pokok ni tumbang. Struktur kanopi pokok yang agak rimbun dan tinggi mungkin menyebabkan batang pokok tak dapat menahan daya tolakan ribut yang terlalu ganas semalam. Analisis detail kenapa pokok kayu manis ni tumbang mungkin boleh diulas oleh 2 orang expert pokok kat tempat gua. Sorang tu pakar plant root system dan sorang lagi tu pakar tree biomechanic. Cinnamomum iners…born in 2001, RIP October 13, 2008.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s